Üdvözöljük a Hevesi Sándor Színtársulat honlapján!
Köszönjük, hogy meglátogatott bennünket. Múltunk, jelenünk történései jövőbeli terveink, művészi szándékaink feltárulnak Ön előtt. Reméljük kedvét leli a látottakban és rendszeres látogatónkká válik! Kellemes kutakodást, nézelődést, ismerkedést kívánunk!

MŰVEI ÁLLJÁK AZ IDŐT 2022. január 09.

Én nem ismertem személyesen Radványi Ervint, s ezt őszintén sajnálom. Az a szatirikus látásmód, ami az ő műveit jellemzi, nagyon közel áll hozzám, s ha személyes ismerősök vagyunk, bizonyára nagyon jóízű beszélgetéseket folytatunk nemcsak a műfajról, írásról, irodalomról, hanem bármiről, hiszen az a közös szemüveg, amin keresztül ránéztünk a világra, erre garancia lett volna.

Nem ismertem személyesen, de ismertem. Ez látszólagos ellentmondás, de megmagyarázom. Egy író, egy alkotóművész, az alkotásaiban mindent elárul magáról. Kifecseg olyan titkokat is, amit még a legjobb barátjának sem mondana el. Ez alapján állíthatom, hogy ismerem őt. A legendás „Andaxin kora” által, s a Hevesi Sándor Színtársulat „Az élet, mint olyan” című előadása által.

Szerintem két dolog kell ahhoz, hogy valamire ráakaszthassuk a klasszikus jelzőt. Az egyik a megírt mű időtállósága, a másik az azt előadó művész színészi hozzáadott értékének a minősége.

A mi esetünkben a Mester írt egy olyan művet, amelyet ugyan egy adott helyzet inspirált, de olyan általános emberi gyarlóságokat, történéseket, figurákat mutat fel, amelyek bármely korban időszerűek. A közös élmény, mely átöröklődik nemzedékről-nemzedékre, aktivizálható a mű aktualizálásával, s az új befogadók számára is a reveláció erejével hat. (Ez olyan tudományosra sikeredett, hogy már én se értem!) Egyszerűbben. Amin akkor nevettünk, azon ma is nevetünk. Radványi Ervin ilyeneket írt.

De ha már az Andaxin korát említettem. Méltatlan dolog lenne Radványi Ervin munkásságát leszűkíteni erre a monológra. Az életmű sokkal tartalmasabb, mélyebb, értékesebb. Ám vitathatatlan, hogy talán, általa lett országosan ismert, népszerű, ez a produkció őrződött meg leginkább a kollektív kulturális emlékezetben, vált a magyar kabaré históriájának, a humor történetének elengedhetetlen részévé.

Ez tehát az egyik dolog. A másik pedig az, hogy a korszak, mára méltatlanul elfeledett, kitűnő színművésze, Horváth Tivadar, hozzáadta a zsenialitását. Nem példa nélküli – a pesti kabaré történetében sem – az ilyen „nyerő páros”. A teljesség igénye nélkül említem Zágon István írását a „bájgli”-ről, Benedek Tibor emlékezetes tolmácsolásában, vagy Szilágyi György „Hanyas vagy?” című monológját a szintén korszakos színész, Kálmán György előadásában.

A Hevesi Sándor Színtársulat adja a legjellemzőbb példáját annak, hogy Radványi Ervin művei aktuálisak és sikeresek napjainkban is. Amatőr színtársulat praxisában nem oly gyakori, hogy egy produkció tizenhat előadást érjen meg. Úgy, hogy simán van benne még, minimum, ugyanennyi. Ha valaki arról szeretne meggyőződni, hogy jó író volt-e a Mester, s szán rá másfél órát, a Társulat előadásából megtudhatja, hogy igen. Nagyon jó író volt. S a Hevesi kollektívája tesz arról, hogy ezt minél többen megtudják, s Ervin bátyánk művei ne merüljenek feledésbe.

Az év első próbáját (Január 11-én) megtisztelte jelenlétével Radványi Dorottya, Radványi Ervin lánya, aki köszönetet mondott a Társulatnak, édesapja alkotói emlékének gondozásáért, s akivel nagyon jó hangulatú beszélgetést folytattak a próba résztvevői.

Hámori István Péter

RADVÁNYI ERVIN EMLÉKEZETÉRE 2021. november 06.

“Az élet mint olyan…” című nagy sikerrel játszott műsorunk szerzője, RADVÁNYI ERVIN, életének 90. esztendejében elhagyott bennünket.

Radványi Ervin
(1931. szept. 21. Budapest – 2021. november 3. Budapest)

Száraz, életrajzi adatok

Író, szerkesztő, műfordító, humorista.

1955-ben nyert műfordítói diplomát. Az Európa Kiadó (1955-71), majd a MTV szerkesztője (1972-1996). Később ugyanott. rovatvezető, főszerkesztő. Novellái tárcái, szatírái 1966 óta jelennek meg. “Tizenkettedik Priusz” c. szatirikus. folytatásos regényét 1982-ben közölte a Magyar Nemzet. Ironikus szemléletmóddal alkotott, olvasmányos és mulatságos groteszkjei új színt jelentenek az irodalmi humor palettáján. „Andaxin kora” című rádiómonológja, Horváth Tivadar előadásában a műfaj szenzációjának számított. Hasonló nagy sikert aratott Mezei Mária, a szerző „Bugylibicska” című humoreszkjével is. „A mi kis történelmünk” című szatirikus antológia szerkesztője (1980).

Főbb művei, könyvei: Andaxin kora. (1969); Nincs többé kopasz fej. (1976); Ötszáz éve minden este. Szatirikus monológok, jelenetek és egyfelvonásosok. (1979); Hőst a föld alól is! Kisregények. (1984); Glóbusz, kis hibával. (1984); Mit hoz a tegnap? (1989); Hazárd, hazárd, te mindenem! (1992); Hol lakik a Jóisten? (2003).

Szatirikus regényei (1992); A bróker csapdája. Regény. (1998). Jelenetei többször szerepeltek a Radnóti Miklós Színpad (1978); a Vidám Színpad (1967-80); a Kis Színpad (1968); és a Mikroszkóp Színpad (1974) műsorán.

Főbb televíziós felvételei: Cézár és Cecília. Tévéjáték. (1974); Ne a gyerek előtt! Közéleti szatírák a képernyőn. (1977); Valahol Oroszországban. Tévéfilm. 1981); Glóbusz – kis hibával. Tévészatírák. (1985); A tönk meg a széle. (1987). F. rádió: Csókold homlokon a múzsát! (1968); Glóbusz, kis hibával. (1985); Hibák proletárjai, egyesüljetek! (MR Karinthy Színpada, 1990).

A Hevesi Sándor Színtársulat „Az élet mint olyan…” címmel 2012. június 19-én mutatta be a szerző életművéből összeállított vidám, szatirikus műsorát. A nagy sikerrel játszott produkció azóta is a társulat repertoárjában szerepel. Az előadás napjainkig 16 alkalommal került bemutatásra.

Radványi Ervin emléke, szellemisége alkotásaiban, társulatunk művészi tevékenységében aktívan tovább él.

Nyugodjon békében!

EGY KAPCSOLATFELVÉTEL MARGÓJÁRA 2021. szeptember 28.

Jelentős dolgok sokszor a véletlennek köszönhetően jönnek létre! – mondhatnám született bölcsességgel, derűs eleganciával, nemes egyszerűséggel, vagy csupán azt remélve, hogy az olvasó felkapja a fejét: mi van?

Pedig igen! És itt most a bizonyításhoz – nem különben a megértéshez -, a tények felsorolása következik.

Bő nyolc éve, 2013-ban, csatlakoztam a Hevesi Sándor Színtársulathoz, melynek részletes históriáját, ezen írástól lefelé görgetve „Szerző vagyok a Hevesinél” címet viselő elaborátumom tartalmazza. Ami onnan most ide kívánkozik, hogy e nagyon szűk évtized alatt, tizenkét színdarabot, és ugyanennyi jelenetet írtam a Társulatnak. (Zárójelben teszem ide rosszindulatú kritikusaim minden alapot nélkülöző meggyőződését, mi szerint egyes műveimet olvasva, azokból tizenkettő egy tucat.)

Az a fixa ideám támadt, hogy az említett színműveket tán érdemes lenne könyvalakban is megjelentetni. Ennek érdekében szerkesztettem, formáztam, „nyomdakészre tettem”, ahogy jobb körökben -ahová én nem vagyok bejáratos -, mondani szokták. Ám addig is, míg papíralapú álmom megvalósul, úgy döntöttem, hogy az egészet, úgy ahogy van, beküldöm az Országos Széchenyi Könyvtár Magyar Elektronikus Könyvtárába (MEK), így az érdeklődők számára azonnal elérhetővé válik. (Különösen, ha ide is leírom a hozzáférés linkjét: https://mek.oszk.hu/22100/22197)

Minden, amit eddig leírtam, azt volt hivatott bevezetni, ami most következik.

Felidézem zseniális nyitó mondatom – melynek klasszikussá avatását kezdeményezni fogom, ha kiderül, hogy hol lehet! -, vagyis, hogy „A jelentős dolgok sokszor a véletlennek köszönhetően jönnek létre!” Mert mi az, ha nem véletlen, hogy lakóhelyemtől légvonalban mindössze 45 km-re, valaki, azon a szerencsés napon, mikor felkerültek műveim a MEK gyűjteményébe, éppen egyfelvonásos színdarabokat keres. Mert ez a valaki nem akárki volt, hanem Kovács Tímea a jászfényszarui „Fortuna Együttes” és a „Tóalmási Titánok” színjátszócsoport vezetője, rendezője. Az is lehet véletlen, hogy a kereső az én virtuális könyvemet dobja fel találatként. A színdarabjaim elnyerik Timi tetszését. (Na, ez nem véletlen – jelentem ki nem kevés önhittséget mutatva.) Kutatni kezdi a szerzőt, hogy felvegye vele a kapcsolatot. Nem áll rendelkezésére más, mint egy e-mail cím, amely a Hevesi Sándor Színtársulat honlapján lelhető fel. Ír egy levelet a színtársulat vezetőjének Rácz Ferencnek. Ebben már felmerül egy estleges együttműködés ötlete a két társulat között, de az elsődleges cél, hogy én, mint szerző, hogyan viszonyulnék ahhoz, ha egyik darabomat bemutatnák. A levél Feri levelező programjának a Spam-jei között landol. És itt jön a legnagyobb véletlen. A címzett – egyébként nem megrögzött szokása! – megnézi a mappa tartalmát. Továbbítja nekem.

Innentől már nincsenek véletlenek. Többszöri levélváltás után 2021. szeptember 4-én Rácz Ferivel Jászfényszarun – Kovács Tímea meghívására – megtekinthettük a Fortuna Együttes, Schwajda György A rátóti legényanya című tragikomédiája bemutató előadását. A két társulat kapcsolatfelvételének első állomásán túl, engem az is érdekelt, hogy milyen kezekbe kerül a színdarabom, ha műsorra tűzik. Röviden: jó kezekbe. Az előadás a helyi művelődési ház színpadán, kellemes környezetben, néhány valóban kiemelkedő színészi alakítással, igazi színházi élménnyel szolgált ki minket. Ez mindenképpen Kovács Timi rendezői munkáját dicséri. A produkció utáni, fogadásnak is beillő beszélgetésen Rácz Feri beszélt a Hevesiről, bemutatva a társulatot, a repertoárunkat, s arról a fogadtatásról, ami a jászfényszaruiakat várhatja szeptember 25-én a Láng Művelő

dési Központban, ahol ugyanez a színdarab kerül előadásra. A rendezők szakmai (Hatszemközti, mert én is részese lehettem) megbeszélésén már egyéb részletkérdések átbeszélésére is sor került, Feri jobbító szándékú észrevételei kedvező fogadtatásra találtak. Nagyon jó érzésekkel, s a mielőbbi viszontlátás reményében indultunk haza.

Szeptember 25-én került sor a vendégjátékra. Általános véleményünk volt, hogy egy sokkal pergőbb, a játékot illetően letisztult, s az egyéni teljesítményekben is parádésabb előadást láttunk, mint a bemutatón. Ez nem a premier visszamenőleges leértékelése, hanem az a színházi alapvetés, hogy egy előadás (Amely Feri barátom tapasztalati mondása szerint soha nem készül el a bemutatóra) minél többször kerül színre, annál jobb lesz. A produkciót követő beszélgetésen – melyen a Hevesi néhány társulati tagja is részt vett -, igazán jó hangulatú eszmecsere zajlott a résztvevők között. Szó esett az előadásról, az együttműködés lehetőségeiről, az amatőr színtársulatok helyzetéről, fellépésekről, s néhány felidézett anekdota színesítette, fokozta az egyébként is vidám hangulatot.

De hogy keretes legyen ez az írás. A jelentős dolgok ugyan sokszor a véletlennek köszönhetően jönnek létre, de eredményességüket csak a tudatosság garantálja.

Rajtunk nem fog múlni.

Hámori István Péter

Közérdekű tájékoztató 2021. július 19.

Tisztelt Érdeklődők, Társulatunkat Kedvelő Törzsközönségünk!

Közhelynek számító kijelentés, de tény: nehéz, egyéni és közösségi erőinket igencsak próbára tevő időszakon vagyunk túl. Bennünket sem kíméltek a járvány sorscsapásai. Nem egy szerettünket, barátunkat, kedves  ismerősünket vesztettük el ebben az időszakban. Emlékük azonban tovább él szívünkben gondolatainkban, mindennapjaink történéseiben.

E fájdalommal terhes időszakban az alkotó munkánk folyamatossága értelemszerűen meglehetősen hektikusan alakult. Számos bemutatót, lekötött előadást, vendégszereplést kellett elhalasztanunk, lemondanunk. Elképzelések, tervek, vágyak foszlottak semmivé, vagy sorolódtak át a bizonytalan jövő kosarába.

A történtek ellenére megnyugtató hírrel szolgálhatunk mindazoknak, akik aktív érdeklődést mutatnak társulatunk  művészi tevékenysége iránt.

Szeptember 7-i évadnyitó társulati ülésünket követően ismét elindítjuk színtársulatunk rendszeres próbafolyamatait. A 2021/2022 színházi évad remélhetőleg az Újratervezés 2.0 jegyében zajlik majd. Természetesen elsődleges célnak tekintjük az elmaradt előadásaink megvalósítását, hűséges törzsközönségünk kárpótlását.

Kérjük kísérjék figyelemmel híradásainkat, a tervezett előadásaink időpontjait.

Minden színházkedvelő érdeklődőt szeretettel vár a

HEVESI SÁNDOR SZÍNTÁRSULAT

ISMÉTELT KÖZLEMÉNY MŰSOR-VÁLTOZÁSOKRÓL! 2020. november 24.

Sajnálatos tényként kell kezelnünk, hogy a COVID-19 világjárvány a mi társulatunk mindennapjait is gyökeresen megváltoztatta.

November 3-tól kezdődően bizonytalan ideig próbáink szünetelnek.  Személyes kapcsolatot az Internet segítségével, közösségi oldalon tartjuk fenn.

Értelemszerűen minden eddigi kiírt előadásainkat is elhalasztjuk.

Az ezekre szóló belépők természetesen továbbra is érvényesek!

A járványhelyzet megszűnését követően, elmaradt előadásaink időpontjáról ezen az oldalon tájékoztatjuk kedves közönségünket.

Mindazonáltal a kultúra él, a színház örök!