Névadónkról

HEVESI SÁNDOR
Nagykanizsa, 1873. május 3. – Budapest, 1939. szeptember 8.

(rendező, színházigazgató, író, műfordító)

Hevesi Sándor

Apja Hoffmann Mór, aki tanári hivatása mellett több pedagógiai, nyelvtani, irodalmi tanulmányokat írt és fordított. Emellett a Zala című hetilap szerkesztőjeként is dolgozott, publikált.

Hevesi Sándor tanulmányait szülővárosában végezte, majd Budapesten bölcsészetet és jogot végzett. Ezekben az években fordult érdeklődése a kulturális élet, főként a színház felé. Kezdetben színikritikákat és színházelméleti cikkeket publikált különböző fővárosi lapokban, folyóiratokban.

1892 és 1906 között a Magyar Szemle belső munkatársaként közölte írásait. Beöthy László 1901-ben szerződtette rendezőként a Nemzeti Színházhoz, amit az ifjú publicista nagy elismerésként és egyben nagy kihívásnak is értékelt. Rendezői munkásságát a kezdetektől elismerés és siker övezte. Művészi karrierje töretlenül ívelt felfelé. 1904-től a Thália Társaság tagjaként részt vett annak művészeti irányításában. E társaság a későbbiekben Hevesit vezetőjévé választotta.

1907 és 1908 között a Népszínház vígopera főrendezője volt, 1912-től pedig két éven át az Operaház főrendezőjeként dolgozott. 1914-ben visszaszerződött a Nemzeti Színházba, amelynek 1922 és 132 között az igazgatói tisztjét is betöltötte.

1933-tól élete végéig a Magyar Színházban rendezett.

1927-1932 között a Színművészeti Akadémián tanított színpadi rendezést.

Több drámát is írt, valamint több regény dramatizálása és színpadra állítása is fűződik a nevéhez. Több tanulmányt és könyvet írt többek között a színészvezetés, a dramaturgia,a dráma- és színháztörténet, a színpadi beszéd tárgyában.

Hevesi Sándor életéről és munkásságáról, művészi tevékenységéről az alábbi linkre kattintva további információkat olvashat.

www.szineszkonyvtar.hu/contents/f-j/hevesi.htm