AZ ÉLET, MINT OLYAN… Vendégjáték Szabadegyházán – Kritika

Az élet, mint olyan…

Ez a címe Radványi Ervin írásaiból összeállított szerzői estjének, melyet a Hevesi Sándor Színtársulat mutatott be színpadunkon 2018. március 3-án.

Radványi Ervin 1931-ben született, ma is élő író. Az írói munkásságát jellemző ironikus, szatirikus szemléletmódot az előadás ha lehet még tovább erősítette.   A vidám darabok tükröt állítanak elénk saját magunk és a környezetünkben élők megítélésére vagy épp felismerésére, és elgondolkodtatnak azon, hogy vajon az élet tényleg erről szól? És valóban… Rácz Ferenc, az amatőr színészekből álló társaság rendezője, valósághűen ábrázolta egy ember életének küzdelmeit, örömeit a megszületéstől az eltávozásig. Keserédes kacagás hallatszott a közönség soraiból, hiszen magára ismerhetett küzdelmeiben minden korosztály.

 

(Az előadásról készült videofelvétel idekattintva megtekinthető.)

 

Az Atyák és fiúk című jelenet egy vicces, ugyanakkor ismerős konfliktust mutatott be apa és fia között, mindkét fél szemszögéből bemutatva az örök ellentétet két generáció között. Az apa szerepét Demeter László, a fiú szerepét Morvai Pál, a narrátor és békéltető szerepét Czibók Marcell játszotta.

Németh Szilvia a Bugylibicska című monológgal örvendeztetett meg minket, mely egy fiatal, gazdag hölgy unalmas napjaiba csöppenő váratlan találkozás története.

A legnagyobb derültséget a Poshadváralja című részlet okozta, mely egy kis falucskában játszódó, csipp-csupp ügyeket kibontakoztató történet. A főszerepben Kis-Dörnyei Nórát láthattuk, aki fantasztikus mimikával alakította a minden lében kanál és bőbeszédű nénikét, aki ügyes-bajos dolgait intézendő találkozik a falu utcáin a szomszéddal, a plébánossal, kedves és kevésbé kedves ismerősével és bolti árussal. Természetesen mindenki számára van mondanivalója, és véleményét előszeretettel hangoztatja, akkor is, ha a hallgató fél nem akar róla tudni. A további szerepekben Kiss Csaba, Komrnik András, Bleil Orsolya, Demeter László, Czibók Marcell és Németh Szilvia brillírozott.

Az Andaxin kora című humoreszket Demeter László adta elő. A kacagtató történet könnyeket csalt szemünkbe, hol igazságtartalma, hol bohókás volta miatt.

Az estére az utolsó jelenet tette fel a koronát, mely a Vartyogó mocsarak címet viselte. Kiss Csaba, Kovács Rita, Kis-Dörnyei Nóra, Morvai Pál és Komornik András képezte részét a mulatságos sztorinak, mely méltó befejezése volt a vidám estnek.

Az este igazán családiasra sikeredett, hiszen annak ellenére, hogy teltházas előadásra készültünk, összesen huszonhárman élvezhettük az előadást. A színészek és a rendező úr javára szóljon, hogy ők olyan fantasztikus élményben részesítettek bennünket, mintha 180 ember előtt játszottak volna! Azért sem érdemes részletezni az egyes jeleneteket, mert nem lehet visszaadni annak az estének a légkörét, a felszabadultság érzését, amivel a kitörő kacagás könnyített a munkás hétköznapok terhét viselő nézők vállán. Felejthetetlen és csodás élmény volt, és nagyon köszönjük a 60 éves fennállását ünnepelő Hevesi Sándor Színtársulatnak, hogy a fogadtatás ellenére ilyen színvonalas műsorral örvendeztettek meg bennünket! Hálásak vagyunk érte, hogy belépődíj fizetése nélkül, a mi kis falunkból lábunkat sem kitéve, egy este erejéig elfelejthettük a magunk csipp-csupp ügyeit, az élet nehézségeit, terheit, és önfeledten kacagva megkönnyebbülhettünk kicsit!

 

Omischl Erika