Elhunyt Katona János

1972.02.13. - Eljen a banankoztarsasag - Juhasz Borbala - Katona Janos 2

Miklós Zsuzsa: Éljen a banánköztársaság 1972 (Juhász Borbála & Katona János)

Mély megrendüléssel tudatjuk, hogy Katona János színművész életének 66. évében a mai napon elhunyt – adta hírül honlapján 2015. március 31-én a budapesti József Attila Színház.

Katona János 1949. október 20-án született Budapesten. 1978-ban diplomázott a Színházi- és Filmművészeti Főiskolán.

Ezt követően a Pécsi Nemzeti Színházba került, majd játszott Szolnokon, a Várszínházban és a Nemzetiben is. 1992-ben a József Attila Színház társulatának tagja lett.

A február végén bemutatott Kaviár és lencse című komédiában ő alakította a nagyapót, de szerepelt az Úrhatnám polgár, a Feketeszárú cseresznye, a Csalóka szivárvány és Az aranyember című darabokban is. Egyik emlékezetes alakítását az Őrült nők ketrecében nyújtotta. Önálló József Attila-estje is volt.

Szerepelt a Csíksomlyói passió, A kárókatonák még nem jöttek vissza… vagy A luxusvilla titka című tévéfilmekben. Leginkább a Magyar Televízió szórakoztató műsoraiból ismerheti arcát a közönség, így a Nevetni kell, ennyi az egész és a Most mi jövünk! című produkciókból, valamint a Markos-Nádas-Boncz-féle kabaréjelenetekből.

Azt viszont talán kevesebben tudják, hogy Katona János színészi pályafutása már az 1978-at megelőző években szárba szökkent és virágzásnak indult. Amatőr színjátszóként – a főiskolára kerüléséig 1967 és 1974 között – a Hevesi Sándor Színtársulat tagjaként számos produkcióban aratott, szép, emlékezetes sikereket. Ide kattintva bővebben tájékozódhat Katona János kezdeti sikereiről. Katona János szerepei.

Emlékedet megőrizzük János! Nyugodj békében!