Hetényi Ági emlékére

 

 1947. március 29. – 2012. december 4.

 Hetényi Ági 1Akárhogyan is nem akaródzik, le kell írni: Hetényi Ági huszonkilenc évi társulati tagság után itt hagyott bennünket! Se szó, se beszéd átszerződött egy égi társulathoz, megelégelvén ezt a földi színházat.

A társulat 54. évadjában vált meg tőlünk, tehát működése több mint felének aktív részese, alakítója volt! Tudom, hölgyek esetében, nem illik konkrét életkori, és egyéb számadatokkal traktálni a tisztelt nagyérdeműt, de Ági talán megbocsátja ezt a tolakodó indiszkréciót.

1983 – 2012 között megszakítás nélkül töltötte kedd estéit velünk. Ha kedd, akkor próba, ha esik, ha fúj – ez a Hevesi Színtársulat életrendje. Talán csak életének utolsó évében szakított ezzel a rutinszerű automatizmussal, az egyre elhatalmasodó betegsége ebben megakadályozta. Szerette a színházat, a társulatot, szeretett játszani! Egy fél emberöltő alatt nem is lehet számba venni minden szerepét, minden fellépését. Gyakran, nem kis büszkeséggel emlegette a „Csudakarikás” és a „Csipkerózsika” című mesejátékot, amit valamikor a nyolcvanas évek közepe táján játszott a társulat. Nem mintha a maga sikerével kívánt volna előhozakodni, inkább Balázs fiára terelte a szót, aki már kisgyerekként játszott mindkét darabban.

Számtalan színpadi sikerei közül talán Görgey Gábor: Nyugalmas ház című groteszk komédiáját szerette legjobban. Persze hálás szerep feslett erkölcsű örömlányt alakítani, kiváltképp akkor, ha szerepbéli lénye inkább egy apácazárda főnökasszonyát mintázta. Rejtő Jenő bohózatában a “Jutalomjátékban” pikáns eleganciával formálta meg a a bárónévá avanzsált  tehetségtelen vidéki színésznő figuráját. Színművekben, tragédiákban, vígjátékokban, mesejátékokban egyaránt otthonosan mozgott. Több évig sikerrel játszott a szép szériát maga mögött tudó, egész estét betöltő Karinthy műsorban, az „Örök rejtély a nő!” című kabaréban. Az ebben nyújtott teljesítménye hozta meg számára a megérdemelt elismerést: 2004-ben ő vehette át a „kiemelkedő művészi teljesítménye elismeréseképpen” a Hevesi Sándor Színtársulat házi kitüntetését, az OSKARÍNA-díjat.

Utolsó szerepeinek egyike Lázár Ervin mesejátékában a fékezhetetlen agyvelejű nyúl, azaz Aromó figurájának megformálása volt. A tőle megszokott precíz aprólékossággal készült a játékra. Mert valóban játszott, komolyan, önfeledten, belefeledkezve. a homo ludensi lét örömébe.

Ezzel a csoportképpel bocsájtunk utadra Ágikám. Mutasd fel új együttesed első próbanapján, hogy lássák égi játszótársaid, rutinos színésszel gazdagodik társulatuk.

Aromo

Bal szélen Aromó szerepében: Hetényi Ági

Kísérjen taps, siker mennybéli utadon! Nyugodj békében Hetényi Ági!