Nelli elhagyott bennünket!

„Anya ma csendesen, fájdalom nélkül elaludt.”

1960 NelliMa kora délután érkezett a hír, – amit kár lenne tagadni – a józanész minden érzelmi berzenkedés ellenére is már jó ideje sejtetni engedett. Tudtuk, hogy egy hosszú élet minden hozadékával terhelten élte mindennapjait. Nem volt a biológiai sors kegyeltje, az utóbbi években nem kerülték el a testi kínok, s a végső időszak hónapjai nem kimondottan a „békés öregség” jegyében teltek. Rakoncátlankodó biológiai matériájában azonban mindvégig töretlenül működött a szellemének ereje.

Nemrégiben, augusztus 23-án töltötte be 90. életévét. Erre az alkalomra szerettei, tisztelői, barátai és tanítványai, a szépszámú ünnepelni vágyó volt és jelenlegi kolléga monstre meglepetésparti szervezésébe fogott, felidézve az együtt töltött termékeny, alkotói éveket. E nemes szándék azonban csak terv maradhatott, mert annak létrejöttét Nelli sajnálatosan romló egészségi állapota már meghiúsította.

A sors különös fintora, hogy a születésnapja alkalmából, az elmaradt meglepetés ünnepséget természetesen nem pótolható szándékkal született őt méltató köszönés és e fájdalmas búcsúzkodás közvetlenül követi egymást.

Vigasztaljon bennünket az a tudat, hogy Nelli teljes életet élt! Szelleme, munkássága nem tűnik el nyomtalanul, mert bennünk, munkatársaiban, tanítványiban, barátaiban és tisztelőiben maradandó módon él tovább!

Sokunk köszönheti Nellinek a kultúra, a színház, a színpadi játék örömét és szeretetét a társulati közösségi lét izgalmát, a teremtő próbafolyamatok kínkeserves gyötrelmeinek és a rácsodálkozó felismerések semmihez sem hasonlítható mámorító érzését, egy-egy siker megélésének szárnyaló boldogságát, e társas lét emberformáló, lélekemelő erejét.

Köszönjük Nelli! Ég veled Nelli néni, a te emlékeddel a szívünkben tesszük tovább közös dolgainkat Thália istenasszony templomában, a színpadon!